1. Živila, bogata z maščobami Omega-6

Prehrana, ki vsebuje velike količine omega-6 maščobnih kislin, kot je značilna zahodna prehrana, je bila povezana s povečano stopnjo vnetja in s tem povezanih aken.

To je mogoče zato, ker ta prehrana vsebuje velike količine koruznih in sojinih olj, ki so bogata z maščobami omega-6, in nekaj živil, ki vsebujejo maščobe omega-3, kot so ribe in orehi. To neravnovesje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin potiska telo v vnetno stanje, ki lahko poslabša resnost aken. Nasprotno, dopolnjevanje z omega-3 maščobnimi kislinami lahko zmanjša stopnjo vnetja in zmanjšuje resnost aken.

Medtem ko so povezave med omega-6 maščobnimi kislinami in aknami obetavne, ni bilo nobenih randomiziranih kontroliranih študij na to temo in potrebnih je več raziskav. Prehrana, bogata z omega-6 maščobnimi kislinami in nizko vsebnostjo omega-3, je torej vnetna in lahko poslabša akne, čeprav je potrebnih več raziskav.

  1. Čokolada

Od leta 1920 je znano, da čokolada povzroča akne, vendar to do zdaj še ni bilo dokazano.

Več neformalnih raziskav je povezalo uživanje čokolade s povečanim tveganjem za nastanek aken, vendar to ni dovolj za dokaz, da čokolada povzroča akne. Nedavna raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so uživali 25 gramov 99% temne čokolade na dan, imeli povečano število lezij aken po samo dveh tednih. Druga študija je pokazala, da so moški, ki so uživali kapsule 100% kakava v prahu, imeli po en teden v primerjavi z bolniki, ki so dobivali placebo, bistveno več aken. Zakaj čokolada lahko poveča akne, ni jasno, čeprav je ena raziskava pokazala, da je uživanje čokolade povečalo reaktivnost imunskega sistema na bakterije, ki povzročajo akne, kar lahko pomaga razložiti te ugotovitve. Medtem ko nedavne raziskave podpirajo povezavo med uživanjem čokolade in aknami, ostaja nejasno, ali čokolada dejansko povzroča akne. Raziskave, ki nastajajo, podpirajo povezavo med uživanjem čokolade in nastajajočimi aknami, vendar razlogi in moč odnosa ostajajo nejasni.

  1. Beljakovinski prašek iz sirotke

Beljakovina iz sirotke je priljubljen prehranski dodatek. Je bogat vir aminokislin levcin in glutamin. Te aminokisline spodbujajo rast kožnih celic in njihovo hitrejšo delitev, kar lahko prispeva k nastanku aken. Aminokisline v beljakovinah lahko tudi spodbudijo telo, da proizvaja višje ravni inzulina, kar je povezano z razvojem aken. Več študij primerov je poročalo o povezavi med uživanjem sirotkinih beljakovin in aknami pri moških športnikih. Druga študija je pokazala neposredno povezavo med resnostjo aken in številom dni na beljakovinskih dopolnilih. Te študije podpirajo povezavo med beljakovinami sirotke in aknami, vendar je potrebno veliko več raziskav za ugotovitev, ali beljakovinski prašek res povzroča akne. Majhna količina podatkov torej kaže na povezavo med jemanjem beljakovin v prahu in razvojem aken, vendar so potrebne bolj kakovostne raziskave.

  1. Živila, na katera ste občutljivi

Ugotovljeno je bilo, da so akne v korenu vnetna bolezen. To potrjuje dejstvo, da so protivnetna zdravila, kot so kortikosteroidi, učinkovita zdravila za hude akne in da imajo ljudje z aknami povišane ravni vnetnih molekul v krvi. Eden od načinov, da hrana prispeva k vnetju, je občutljivost na to hrano, znana tudi kot zakasnjene preobčutljivostne reakcije. Prehranska občutljivost se pojavi, ko vaš imunski sistem pomotoma identificira hrano kot grožnjo in sproži imunski napad proti njej. To ima za posledico visoke ravni vnetnih molekul, ki krožijo po vsem telesu, kar lahko poslabša akne. Ker obstaja nešteto živil, na katere bi se lahko odzval vaš imunski sistem, je najboljši način, da ugotovite svoje edinstvene sprožilce, tako da dokončate eliminacijsko dieto pod nadzorom registriranega dietetičnega ali prehranskega specialista. Izlolčitvene diete delujejo tako, da začasno omejijo določena živila v vaši prehrani, da bi odpravili sprožilce in doseči olajšanje simptomov, nato sledi dodajanje živil nazaj v prehrano in spremljanje simptomov. Preskušanje občutljivosti na hrano, kot je preskušanje sproščanja v mediatorju (MRT), lahko pomaga določiti, katera živila vodijo do imunsko povezanih vnetij in zagotavljajo jasnejšo izhodiščno točko za vašo eliminacijsko prehrano.

Čeprav se zdi, da obstaja povezava med vnetjem in aknami, nobena študija ni neposredno raziskala posebne vloge občutljivosti hrane v njenem razvoju. To ostaja obetavno področje raziskav, ki pomaga bolje razumeti, kako hrana, imunski sistem in vnetje vplivajo na razvoj aken.

Reakcije občutljivosti na hrano lahko povečajo vnetje v telesu, kar lahkoteoretično poslabša akne. Vendar pa do danes niso bile izvedene nobene študije na to temo.

Kaj jesti namesto napisanega zgoraj?

Medtem ko lahko zgoraj omenjena živila prispevajo k razvoju aken, obstajajo tudi druga živila in hranila, ki lahko pomagajo ohraniti kožo čisto. Te vključujejo:

  • Omega-3 maščobne kisline: Omega-3s so protivnetne in redno uživanje je povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek aken.
  • Probiotiki: Probiotiki spodbujajo zdravo črevo in uravnotežen mikrobiom, ki je povezan z zmanjšanim vnetjem in manjšim tveganjem za razvoj aken.
  • Zeleni čaj: Zeleni čaj vsebuje polifenole, ki so povezani z zmanjšanim vnetjem in zmanjšano proizvodnjo sebuma. Ugotovljeno je bilo, da izvlečki zelenega čaja zmanjšajo resnost aken, ko se nanesejo na kožo.
  • Kurkuma: Kurkuma vsebuje protivnetno učinkovino polifenol kurkumin, ki lahko pomaga uravnavati krvni sladkor, izboljša občutljivost za inzulin in zavira rast bakterij, ki povzročajo akne, kar lahko zmanjša akne.
  • Vitamini A, D, E in cink: Ta hranila igrajo ključno vlogo pri zdravju kože in imunskega sistema ter lahko pomagajo preprečevati akne.
  • Paleolitska prehrana: Paleo prehrana je bogata s pustim mesom, sadjem, zelenjavo in orehi ter nizko vsebnostjo žit, mlečnih in stročnic. Povezana je bila z nižjo koncentracijo sladkorja v krvi in ​​zmanjšanjem inzulina.
  • Sredozemske diete: Mediteranska prehrana je bogata s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi živili, stročnicami, ribami in oljčnim oljem ter nizko vsebnostjo mlečnih in nasičenih maščob. Povezana je bil tudi z zmanjšano resnostjo aken.

Uživanje prehrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, probiotiki, zelenim čajem, sadjem in zelenjavo, je lahko zaščita pred razvojem aken. Vitamini A, D in E, kot tudi cink, lahko torej  pomagajo pri preprečevanju aken.

Medtem ko so raziskave povezovale določena živila z večjim tveganjem za nastanek aken, je pomembno, da se zavedate večje slike. Splošni prehranski vzorci bodo verjetno imeli večji vpliv na zdravje kože kot prehranjevanje – ali ne prehranjevanje – z vsakim posameznim živilom.

Ni se potrebno popolnoma izogibati vsem živilom, ki so povezana z aknami, ampak jih je treba uživati v ravnovesju z drugimi hranilnimi živili, o katerih smo govorili zgoraj.

Raziskave o prehrani in aknah niso dovolj močne, da bi v tem času pripravili posebna prehranska priporočila, vendar so prihodnje raziskave obetavne.

Medtem je lahko koristno, da hranimo dnevnik o tem, kaj smo pojedli, da poiščemo vzorce med hrano, ki jo jeste, in zdravjem vaše kože.