Moške kontracepcijske tabletke? Morda pa!

Zamisel o moških kontracepcijskih tabletah se morda zdi novost, vendar ni. Približno pol stoletja so raziskovalci proučevali različna hormonska zdravila z namenom, da bi pri moških preprečili sposobnost oploditi žensko. Nobeno zdravilo ni nikoli doseglo trga. Podjetja niso bila zainteresirana, še manj pa so bili zainteresirani moški. Zakaj bi bili, če pa lahko ženska jemlje tabletke? Toda zamik med razvojem ženske in moške hormonske kontracepcije je veliko bolj zapleten, zaradi socialnih razlogov in prav tako znanstvenih razlogov.

Zakaj moški nimajo »tabletke«?

Velik del tega, zakaj je moška hormonska kontracepcija ni nikoli dosegla trga, je preprost. “Pilula” združuje hormona estrogen in progestin ter je sposobna preprečiti nosečnost pri ženskah. Prvič je bila odobrena s strani Uprave za prehrano in zdravila leta 1960, vendar je bila bolj revolucionarna, kot bi si lahko kdorkoli zamislil. Priljubljenost in učinkovitost kontracepcijskih tablet pa je imela tudi nenamerne posledice utrditve vloge žensk kot nosilk kontracepcijskega bremena. Zaradi  takšnega monumentalnega razvoja v človeški reprodukciji se lahko moške tabletke za kontracepcijo zdijo skoraj nepotrebne. Toda raziskovalci pravijo, da ne samo, da bi takšno zdravilo zapolnilo neizpolnjeno potrebo – namreč še eno učinkovito metodo za zmanjšanje nenačrtovanih nosečnosti – ampak tudi končno odpravilo breme kontracepcije tudi za ženske. Na policah trgovin torej to leto ali naslednje leto ne boste videli moškega kontracepcijskega sredstva. Toda raziskovalci upajo, da boste to doživeli “že” v naslednjem desetletju.

Obetavne nove raziskave so pokazale varnost več novih oblik moške kontracepcije, vključno z dvema peroralnima formulama in topikalnim gelom. Prva tableta, dimetandrolon undekanoat (DMAU), je opravila teste varnosti pri moških. Prav tako jih je opravilo tudi novejše zdravilo, znano kot 11-beta-MNTDC. Vendar sta oba DMAU in 11-beta še vedno relativno mlada v svojem razvojnem ciklu.

Topikalna formulacija gela, znana kot NES/T je kombinacija hormonov progestina in testosterona. Ne samo, da je opravil varnostne preizkuse, temveč so v teku tudi preizkusi parov, da bi dolgoročno preizkusili njegovo učinkovitost kot kontracepcijsko sredstvo.

Cilj teh preskušanj je, da pari na koncu uporabljajo NES/T kot edino obliko kontracepcije.

Vse tri metode delujejo podobno.

»V bistvu se zanašajo na enake stvari, kot ženska hormonska kontracepcija: eksogeni hormoni, a testosteron v nasprotju z estrogenom in progestinom,« je povedala profesorica medicine na Medicinski fakulteti. “To, kar počne ta topikalni gel je, da blokira signal iz možganov, v tem primeru testisa, kar pomeni, da testis preneha proizvajati testosteron, in brez velike količine testosterona v modi, sperma ne dozori,” je dejal zdravnik, ki raziskuje pri raziskavah vseh the zdravil. Toda motnje s testosteronom so se izkazale za težavne in motnje hormonov pri moških ali ženskah povzročajo neželene učinke. Pri ženskih kontracepcijskih sredstvih to pomeni vse, od povečanja telesne teže in razpoloženja do resnejših učinkov, kot so visok holesterol in krvni strdki. Pri moških kontracepcijskih sredstvih, to lahko pomeni stvari, kot so erektilna disfunkcija in nižji libido, kar je resna zavora za delovanje moškega.

»Do sedaj je bil problem, da je bil seznam stranskih učinkov preveč velik pri moških. Predvsem zmanjšanje libida, povečanje erektilne disfunkcije – to je v bistvu povezano z istimi hormoni, kot je testosteron, ki je odgovoren za proizvodnjo sperme, «je povedala zdravnica.

Možnost preboja

Vendar pa bi nedavne raziskave o 11-beta lahko pomirile strah pred izčrpavajočimi stranskimi učinki. V majhnem preskusu 40 udeležencev je samo pet moških poročalo o rahlo zmanjšanem spolnem nagonu. Dva sta poročala o blagi erektilni disfunkciji. Nobeden od udeležencev se ni odločil, da bo prenehal jemati zdravilo zaradi teh neželenih učinkov.

“To je zelo, zelo pomirjujoče, saj bi v bistvu, če bi jih večina lahko prenašala, vsak človek moral odločiti o tveganjih in koristih in se odločiti, ali ga bo uporabil,” je dejal zdravnik, pri čemer se je skliceval na te rezultate. Možnosti za moške, ki iščejo metode kontracepcije, so omejene. Seveda obstajajo kondomi, na drugi strani spektra pa je vazektomija. Ta kirurški postopek je zasnovan tako, da je izjemno učinkovit, vendar je tudi trajen. Hormonsko kontracepcijsko sredstvo za moške je zasnovano tako, da se sreča v sredini: ponuja zelo učinkovito kontracepcijo, obenem pa je reverzibilno. In možni razlogi za zanimanje moških so številni. Za samske moške bi to lahko pomenilo večji nadzor in avtonomijo nad njihovim spolnim življenjem. Za pare ponuja nove možnosti za delitev odgovornosti.