Nasveti za srečno zvezo (1.del)

Včasih je ključ do srečne in zdrave zveze, da ignorirate vse nasvete, ki vam jih daje Cosmo! No … ne vse. Toda pogosto klišejski nasveti, ki ste jih milijonkrat slišali od prijateljev, družine ali ženskih revij, ne veljajo, ker je vsak odnos drugačen. Morda pa bstajajo nekatere univerzalne resnice o razmerjih, vendar redko obstaja pravi recept za določen par ali situacijo.

Plus, vsi toliko vemo o tem, kaj naredi odnos dober, srečen, pa v resnici ne vemo ničesar, ali pa vsaj ničesar, kar je vredno vedeti. Torej, tukaj je 11 nasvetov o odnosih, ki jih verjetno nikoli ne boste slišali, vendar bi jih morali zagotovo poznati.

1. Pravzaprav je v redu, da greste v posteljo jezni

Včasih ste morda preveč utrujeni in jezni, da se pogovorite o občutljivem vprašanju na koncu napornega dne – in to je v redu. Dejstvo je, da boste, če boste namesto pogovorov v noč, odšli v posteljo, dobili nekaj spanca, ki vam bo naslednji dan olajšal pomemben pogovor, pravi psiholog in strokovnjak za odnose. To definitivno ne pomeni, da boste zbežali od pogovora. To pomeni, da vašemu partnerju zagotovite, da se bosta vrnila k temu vprašanju, ko bosta naslednji dan spočita, ko se bo jeza ohladila. Ob tem jim povejte, da jih imate radi in koliko vam je mar zanje in odnos.

2. Samo ljubezen ni dovolj

Ne gre samo za ljubezen – gre za povezavo. “Pomebne so tiste stvari, ki vaju s partnerjem povezujejo,” pravi psihoterapevt. Sama ljubezen se bo slej kot prej, v vsakem odnosu spremenila. Zaljubljenost mine prav hitro, ostane pa prijateljstvo in spoštovanje. Povezanost med partnerjema šteje. To so tiste stvari, ki jih s partnerjem počneta skupaj, način komunikacije in premagovanje izzivov.

3. Iskreni pogovori so vse

Ne morete brati ali slišati kakršnihkoli nasvetov glede odnosa, ne da bi bilo tam povedano, kako pomembna je komunikacija, kajne? To je res, vendar to ne pomeni vedno govoriti o stvareh, takoj ko se zgodijo, ali pa znova premlevati istih težav. Včasih je najboljša stvar, ki jo lahko storite, ta, da prenehate govoriti, začnete dihati, greste na sprehod in se spomnite, zakaj je ta odnos za vas tako pomemen. Vedno morate videti tudi veliko sliko.

4. Laži so normalne

V odnosu je treba biti iskren, vendar obstaja razlika med belimi, sivimi in črnimi lažmi. Bele laži vključujejo izpuščanje resnice, da se spoštujejo čustva nekoga. Na primer, če se je vaš partner zelo potrudil, da bi vam naredil prijeten obrok, hrana pa ni bila tako dobra, lahko morda rečete, da je bil obrok dober, ni treba ravno reči, da je bilo preveč začimb ali pa da je bilo meso preveč pečeno. Bele laži niso v redu, če vas partnerjeva dejanja res motijo. Na primer, če vam za vsak rojstni dan vaš partner kupi darilo, ki vam ni všeč, mu namesto, da se nasmehnete in rečete, kako vam je všeč, sporočite, kako se počutite in kakšno darilo bi v resnici radi.

5. Povejte kar mislite

Lepo je, če s partnerjem delita podobne želje za prihodnost. Če pa si prihodnosti ne predstavljate takšne kot vaš partner, mu to povejte. Ne izmikajte se, samo zato ker bo pogovor neprijeten. Nehajte tudi čakati, da vaš partner prebere vaše misli.

6. Ne pretiravajte z darili

Dogovorita se, da zmanjšate izmenjavanje daril, raje denar porabita za potovanja, ali za stvar, ki vaju oba zanima. Seveda so nove Nike superge super, tudi zapestnica je čudovita, ampak s temi materialnimi stvarmi se ne bosta povezala. Raje pojdita na koncert, ali na dopust, ki si ga bosta zapomnila.