Aktivne ženske in pasivni moški

Mnoge ženske se pritožujejo, da so njihovi možje pasivni, ne predlagajo skupnih dejavnosti, ležijo na kavču in gledajo televizijo ali pa igrajo igrice na računalniku, in na splošno se ne zdi, da imajo veliko pogona ali strasti. Zdi se, da je to pogosta pritožba med ženskami, ki pare na koncu privede k terapevtom Čudno pa je, da večina moških, ki ne predlagajo ničesar drugega, nima težav z iniciranjem seksa, kar povzroča pri ženskah občutek užaljenosti: “Torej, ne boš ničesar predlagal in ne boš me nikamor peljal, ampak boš pa poskušal seksati z mano. ?

Obstaja evolucijski razlog, da ženske sovražijo pasivne moške. Če si pasivne moške predstavljamo v zgodovini, pasivni moški ne bi mogli braniti svojih žena od plenilcev, niti ne bi bili dobri pri lovu in preživljanju svojih družin. Pri večini stvari v življenju samozavestni ljudje delajo bolje kot plašni ljudje, ker lahko izrazijo svoje potrebe in jih zadovoljijo. In ne misliti, da govorimo, da ženske privlačijo tisti moški, ki se zapletajo v gostilniške borbe, govorimo o samozavestnih, NE agresivnih moških. Agresivni moški so pravzaprav nevarna izbira, saj je večja verjetnost, da naredijo kakšno neumnost in se poškodujejo ali ubijejo, ali pa jih skupnost zavrne, ker jih je težko razumeti.

Ko danes ženske pravijo, da želijo, da so njihovi možje bolj samozavestni ali manj pasivni, je tukaj nekaj primerov vedenja, ki jih želijo videti:

– planiranje dogodkov

– Začetek pogovorov

– izvedbe projekte po hiši

– Začetek dejavnosti z otroki

– navdušenost med pogovori

– postavljanje zase, npr. pred sodelavci ali družinskimi člani, ki jih izkoriščajo

– postaviti se za svojo ženo, kadar nastanejo razmere, kjer je to potrebno, npr. njegovi starši, ki dajejo nevljudne pripombe

– izražanje preferenc, npr. za tisto, kar žena nosi, ali celo, kar naredi za večerjo

– Spodbujanje seksa na samozavestni ali celo prevladujoči način, ne pa s tihih prosjačenjem ali pasivnimi pripombami, kot so: “Zdaj grem v posteljo …”

Največji problem je, da so bili pasivni možje na začetku odnosa lahko zelo proaktivni (ko so svojo bodočo ženso zaprosili ali pa so se ji dokazali v postelji) vendar se je to nenadoma končalo. In seveda, nekateri niso nikoli delovali tako, vendar je bilo to njihovim ženskam vredu, ker so bile v fazi medenih tednov in so cenile druge kvalitete svojih mož, npr. njihovo prijaznost, poštenost in tako naprej. Torej poglejmo, zakaj nekateri možje delujejo pasivno. Tukaj je nekaj primerov, ki so bili pridobljeni s strani psihologov v svetovalnicah parom.

 1. Poskušali so biti samozavestni, toda njihove žene so vztrajale, da je bila ta samozavest NEPRAVILNA.

Primer:

Mož: Hej, greva nocoj ven.

Žena: Nocoj? Se šališ? Ali si morda pozabil, da se je otrok sinoči zbudil 5-krat, in imam komaj odprte oči? Tebi je lepo, ker si spal celo noč.

 1. Poskušali so biti samozavestni, vendar njihove žene to dojemajo kot šovinizem.

Mož: Hočem, da imaš oblečeno rdečo obleko.

Žena: Ker si želiš videti moje joške? Nosila bom modro.

 1. Poskušali so biti samozavestni, toda na načine, ki jih njihova žena sovraži.

Mož: Danes pridem kasneje iz službe, ker želim dokončati velik projekt.

Žena: Jezus Kristus, spet

 1. Odraščali so v okolju, kjer so bile pripombe.

Mož, starost 7 let: Naslednje leto želim igradi v članski reprezentanci.

Tašča: Poglej, videli bomo. Ne vem, če bomo imeli denar. Ali moraš res ves čas zahtevati stvari? Tvoj brat ne vpraša stvari vsako minuto.

 1. Vi, žena, niste tako prijazni.

Mož: Seksal bi s teboj.

Žena: Pfff. Daj mi mir.

 1. Vi in vaš mož pravzaprav delujeta dobro kot par, v veliki meri zato, ker počne to, kar ste rekli, in zato je precej odmaknjen od njegove jamske vloge. To ste storili vi, ker ste mu nekakšno prizadevanje, da to vlogo ohrani, izbili iz glave.

Žena: Prinesi mi tiste papirnate serviete iz trgovine, nato pa lahko začneš pripravljati kosila za jutri, jaz moram okopati otroke.

Mož: Kakšne papirnate serviete, trislojne ali štirislojne?

 1. Vedno ga zavračate zaradi seksa, zato je nehal aktivno poskušati.

Mož: grem gor (če prideš, super in če ne, se ne bom počutil kot norec, ker te še vedno sprašujem, ti pa me vseskozi zavračaš).

Žena: Prav, jaz bom še malce brskala po internetu.

Torej, tukaj so razlogi: ali je ta pasivnost prirojena, se je mož torej to naučil že od mladih let, ali pa se je tega naučil iz interakcij z vami. Pomembno pa je razumeti, da se je vaš mož lahko tako prilagodil, da ni samozavesten, da ne ve, kako bi lahko stopil v stik s svojo bolj samozavestno stranjo. Asertivnost je vrsta delovanja, ki je vključena ali izključena.

Ne boste dobili tipa, ki pride vsako noč ob 18.00. in vam omogoči, da izberete dobesedno vse, kar je povezano z domom ali starševstvom, če ni pasiven tudi na drugih področjih, kot je seks. Samozavestni moški na trugi strani je dober le, dokler se ne začne vmešavati v urnik vašega počitka/načrtovanje obrokov /želje, da se več kot enkrat tedensko ne seksa/vstavite drugo togo preferenco].

Malo šale, malo resnice, vendar pa se nečesa morate zavedati: bodisi dobite samozavestnega moža ali pa sposobnost, da delate kar hočete, ne morete pa imeti obojega. Torej, bodite previdni, kaj želite, ker ko enkrat vaš moški pridobi samozavest, se morda ne bo mogel vrniti na pasivno stran. Ampak, če ste prepričani, da želite spremembo, tukaj je nekaj resničnih načinov, kako pritegniti svojega moža, da sprejme svojo bolj samozavestno stran.

 1. Bodite neposredni. Recite, “sem spoznala, da je najina dinamika postala, da ti povem, kaj narediti in ti to počneš. Ko so bili otroci mlajši in morda celo prej v najinem odnosu, nisem imela nič proti in mi je bilo to morda celo bolje. Ampak zdaj je to frustrirajuče zame. Želim si da bi sam od sebe kaj naredil in prevzel nadzor nad določenimi stvarmi.”
 2. Potem poskusite ustaviti nadzor nad vsem. Bistvo je, da je on vsaj nekaj časa odgovoren za nekaj. Če pa nadzirate in načrtujete vsako stvar, ki se zgodi v gospodinjstvu, zanj ni prostora. Torej stopite nazaj in preverite, ali pride sam naprej.
 3. Prenehajte z zaničevanjem. Če hočete samozavestnega fanta, potem bo včasih želel seksati v torek, ko ste implicitno pojasnili, da imate svojo Zumbo ali pijačko s prijateljicami. Če se smejete njegovim poskusom spreminjanja rutine in zavijate z očmi, NE krepite samozavestnega vedenja.
 4. Pohvalite ga, ko ni pasiven. Celo majhne stvari, kot so: “Všeč mi je, da si preveril, če imam gume na avtu dobro napolnjene. To je bilo tako čudovito presenečenje. Všeč mi je, ko delaš stvari, ne da bi te vprašala.”
 5. Izrecno mu povejte, da vas privlači, da deluje bolj prevladujoče v postelji, če je tako. Če tega ne stori tisto noč, recite: “Mislim, da nisem bila neposredna glede tega, ker nisem vedel, kako naj ti povem, toda resnično mi je všeč zamisel o fantu, ki je prevladujoč v postelji. Jutri boš lahko poskusil. Pretvarjala se bom, da ti nocoj tega nisem povedala, tako da me lahko jutri “presenetiš”. Če bo šlo dobro, želim, da me tako presenetiš, pogosto . “
 6. Spomnite ga na čas, ko je predlagal in celo načrtoval dopust. Se spomnite, kdaj je načrtoval izlet in vama pripravil piknik? Spomnite ga, in mu povejte, kako čudovito je bilo in mu povejte, da bi radi, da še kdaj naredi kaj takšnega.
 7. Prosite ga, naj sprejme odločitev in se nato strinjajte z njim, čeprav vam ni všeč, kakšno odločitev je sprejel. Recite stvari, kot so: “Izberi, kam greva na večerjo, rad bi bila presenečena.” Potem, če končate nekje, kjer je hrana zanič, vseeno pojejte obrok in si nadenite nasmeh na obraz. Če želite nekoga, ki ni pasiven, vam ne bo všeč vse, kar počnejo. Tukaj si morate ogledati širšo sliko.

No, tukaj imate naše nasvete. Možnosti, da bo vaš mož manj pasiven. Poskusite in poročajte. Ali pa jih samo posredujte svojemu možu, v upanju, da bo dojel.